Konferencja: Programy rekomendowane – szansa czy bariera profilaktyki uzależnień?

Programy rekomendowane,
szansa czy bariera profilaktyki uzależnień?

Konferencja odbyła się w dniach 29 lutego – 1 marca 2016 r. w Konstancinie. Dotyczyła przede wszystkim jakości programów profilaktycznych realizowanych w gminach, szkołach i społecznościach lokalnych.
W wydarzeniu wzięli udział reprezentanci jednostek samorządu terytorialnego, organizacji pozarządowych działających w obszarze profilaktyki uzależnień oraz przedstawiciele KBPN, prezentujący dobre praktyki i rekomendacje dla prowadzenia działań profilaktycznych.
Całe wydarzenie było transmitowane on-line. Poniżej prezentujemy nagrania wystąpień i prezentacje.

Dzień I

29 lutego 2016 r.

CZASTEMATAUTORMATERIAŁY
14:00-16:00
120 min
Sesja 1. Profilaktyka uzależnień – zagadnienia ogólneProwadzenie: Maria Deptuła
14:00-14:10Otwarcie konferencji. Bogusława Bukowska – z-ca dyrektora Krajowego Biura ds. Przeciwdziałania Narkomanii; Tomasz Kowalewicz – koordynator programu PROFNET
  • zobacz wystąpienie
  • 14:10-14:35
    25 min
    Program PROFNET. Wsparcie organizacji pozarządowych realizujących profilaktykę uzależnień – najważniejsze rezultatyTomasz Kowalewicz
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 14:35-14:55
    20 min
    Współpraca NGO z JST w obszarze profilaktyki uzależnień w PolsceBogusława Bukowska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 14:55-15:20
    25 min
    Profilaktyka uzależnień w ustawie o zdrowiu publicznymSławomir Pietrzak
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 15:20-15:40
    20 min
    Rekomendacje KBPN dla Gminnych Programów Przeciwdziałania NarkomaniiArtur Malczewski
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 15:40-16:00
    20 min
    dyskusja
  • oglądaj
  • 16:00-16:30
    30 min
    przerwa
    16:30-18:00
    90 min
    Sesja 2. Promocja zdrowia i profilaktyka uniwersalna – programy rekomendowaneprowadzenie: Andrzej Kołodziejczyk
    16:30-16:55
    25 min
    System rekomendacji programw profilaktycznych i promocji zdrowia psychicznego. Wprowadzenie do profilaktyki uniwersalnejAnna Radomska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 16:55-17:10
    15 min
    Przyjaciele ZippiegoElżbieta Nerwińska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 17:10-17:25
    15 min
    Program Domowych DetektywwAgnieszka Pisarska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 17:25-17:40
    15 min
    Laboratorium Wiedzy PozytywnejMarcin Sochocki
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 17:40-18:00
    20 min
    dyskusja
  • oglądaj
  • 18:00-22:00Wieczr kominkowy, w tym: sesja plakatowa

    Dzień II

    1 marca 2016

    CZASTEMATAUTOR
    09:00-10:15
    75 min
    Sesja 3. Profilaktyka selektywna i wskazującaprowadzenie: Zygmunt Medowski
    09:00-09:15
    15 min
    Wprowadzenie do profilaktyki selektywnej i wskazującejIreneusz Siudem
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 09:15-09:30
    15 min
    Fred goes NetAnna Radomska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 09:30-09:45
    15 min
    Wspomaganie rozwoju psychospołecznego dzieci nieśmiałychBlanka Poćwiardowska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 09:45-10:00
    15 min
    Szkolna Interwencja ProfilaktycznaAnna Borucka
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 10:00-10:15
    15 min
    dyskusja
  • oglądaj
  • 10:15-10:30
    15 min
    przerwa
    10:30-13:00
    150 min
    Sesja 4. Jakość w profilaktyce uzależnieńprowadzenie: Bogusława Bukowska
    10:30-10:50
    20 min
    Co dysponent środków publicznych przeznaczanych na profilaktykę uzależnień powinien wiedzieć o ewaluacji programów profilaktycznychKatarzyna Okulicz-Kozaryn
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 10:50-11:10
    20 min
    Po co nam ewaluacja – perspektywa realizatorów programów profilaktycznychJagoda Latkowska
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 11:10-11:30
    20 min
    Program PROFNET jako źródło inspiracji w podnoszeniu jakości profilaktyki uzależnieńKrzysztof Ostaszewski
  • zobacz wystąpienie
  • pobierz prezentację
  • 11:30-11:40
    10 min
    dyskusja
  • oglądaj
  • 11:40-11:55
    15 min
    przerwa
    11:55-12:35
    40 min
    Panel: Programy rekomendowane – szansa czy bariera profilaktyki uzależnień?
    Uczestnicy: Maria Deptuła, Krzysztof Ostaszewski, Zygmunt Medowski, Sławomir Pietrzak, Anna Radomska
  • Retransmisja
  • 12:35-12:45
    10 min
    dyskusja
    12:45-13:00
    15 min
    podsumowanie – zakończenie konferencjiTomasz Kowalewicz, Maria Deptuła

    Sesja plakatowa

    29.02.2016 Wieczorna sesja plakatowa – programy rekomendowane

    Promocja zdrowia i profilaktyka uniwersalna

    PROGRAMPREZENTER / PREZENTERKA
    1Program Domowych Detektyww (podstawwka)Agnieszka Pisarska>> pobierz plakat
    2Fantastyczne MożliwościAgnieszka Pisarska>> pobierz plakat
    3Laboratorium Wiedzy PozytywnejMarcin Sochocki>> pobierz plakat
    4Spjrz InaczejAndrzej Kołodziejczyk
    5Archipelag SkarbwMatteo Sala, Paweł Lewicki>> pobierz plakat
    6Szkoła dla Rodziców i Wychowawców (rodzice)Dorota Macander>> pobierz plakat
    7Przyjaciele Zippiego (maluchy)Elżbieta Nerwińska>> pobierz plakat
    8Program profilaktyczno-wychowawczy EpsilonStowarzyszenie Epsilon
    9Unplugged (gimnazjum)Anna Radomska>> pobierz plakat

    Profilaktyka selektywna i wskazująca

    PROGRAMPREZENTER / PREZENTERKA
    10Szkolna Interwencja ProfilaktycznaAnna Borucka>> pobierz plakat
    11Przeciwdziałanie Młodzieżowej Patologii SpołecznejTomasz Kowalewicz>> pobierz plakat
    12Środowiskowa Profilaktyka UzależnieńIreneusz Siudem
    13Program Wzmacniania Rodziny dla rodziców i młodzieży w wieku 10–14 latGrażyna Piotrkowska>> pobierz plakat
    14Fred goes NetAnna Radomska>> pobierz plakat
    15Wspomaganie Rozwoju Psychospołecznego Dzieci NieśmiałychMaria Deptuła, Blanka Poćwiardowska>> pobierz plakat
    16Program Wspomagania Rozwoju Psychospołecznego Dzieci Nielubianych przez Rówieśników z Powodu Zachowań AntyspołecznychMaria Deptuła, Blanka Poćwiardowska>> pobierz plakat

    Prowadzący,
    Autorzy

    Prowadzący

    Anna Borucka – psycholog; członek Zarządu Fundacji Wychowawców i Młodzieży „PROM”
    Bogusława Bukowska – psycholog; zastępca dyrektora Krajowego Biura ds. Przeciwdziałania Narkomanii
    Maria Deptuła – prof. dr hab.; pedagog; prodziekan Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego; kierownik Katedry Pedagogiki Opiekuńczej i Profilaktyki Społecznej
    Andrzej Kołodziejczyk – socjolog; prezes Zarządu Stowarzyszenia Psychoprofilaktyki Szkolnej „Spójrz Inaczej”
    Tomasz Kowalewicz – psycholog; członek Zarządu Fundacji Praesterno; koordynator programu PROFNET
    Katarzyna Okulicz-Kozaryn – dr psychologii; kierownik Działu Edukacji Publicznej, Analiz i Współpracy z Zagranicą Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych
    Jagoda Latkowska – edukatorka, psychoterapeutka; absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego i studiów podyplomowych na Wydziale Pedagogiki; autorka podręcznika Ewaluacja krok po kroku – podręcznik ewaluacji programów profilaktycznych
    Paweł Lewicki – psycholog; certyfikowany instruktor trenerów i trener programu profilaktyki zintegrowanej Archipelag Skarbów
    Dorota Macander – psycholog; Wydział Wychowania i Profilaktyki Ośrodka Rozwoju Edukacji
    Artur Malczewski – socjolog; kierownik Centrum Informacji o Narkotykach i Narkomanii Krajowego Biura ds. Przeciwdziałania Narkomanii
    Zygmunt Medowski – specjalista terapii uzależnień, terapeuta programu CANDIS, realizator programu FRED; przewodniczący Zarządu Towarzystwa Profilaktyki Środowiskowej „Mrowisko”
    Elżbieta Nerwińska – absolwentka studiów magisterskich i doktoranckich na Wydziale Pedagogiki Uniwersytetu Warszawskiego; dyrektor Centrum Pozytywnej Edukacji
    Krzysztof Ostaszewski – dr hab. nauk medycznych; kierownik Pracowni Profilaktyki Młodzieżowej Pro-M w Zakładzie Psychologii i Promocji Zdrowia Psychicznego Instytutu Psychiatrii i Neurologii
    Sławomir Pietrzak – psycholog; absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia
    Grażyna Piotrkowska – koordynatorka Programu Wzmacniania Rodziny z ramienia Fundacji MARATON, psychoprofilaktyk, trenerka TZA ART
    Agnieszka Pisarska – dr psychologii; Zakład Psychologii i Promocji Zdrowia Psychicznego, Pracownia Profilaktyki Młodzieżowej „Pro-M” Instytutu Psychiatrii i Neurologii
    Blanka Poćwiardowska – dr pedagogiki; Katedra Pedagogiki Opiekuńczej i Profilaktyki Społecznej Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego
    Anna Radomska – psycholog; kierownik Działu Profilaktyki i Edukacji Publicznej Krajowego Biura ds. Przeciwdziałania Narkomanii
    Matteo Sala – wiceprezes Instytutu Profilaktyki Zintegrowanej; współautor Vademecum skutecznej profilaktyki problemów młodzieży
    Ireneusz Siudem – dr psychologii; przewodniczący Towarzystwa Nowa Kuźnia
    Marcin Sochocki – socjolog; dyrektor Ośrodka Szkoleniowo-Badawczego Stowarzyszenia MONAR

    Można również obejrzeć całą transmisję: DZIEŃ 1 | DZIEŃ 2 oraz pobrać program konferencji w pliku PDF.